Acqua di Parma, Bergamotto di Calabria La Spugnatura
Acqua di Parma to lider na rynku dóbr luksusowych od ponad stu lat, wyróżniający się produkcją prawdziwych arcydzieł włoskiego rzemiosła. Przy niedawnej recenzji nowej męskiej wody Acqua Futura wspominałem o zaangażowaniu marki w program ‘Acqua di Parma Futura’. Polityka środowiskowa i społeczna tego programu obejmuje pięć obszarów: Produkty, Ludzi, Klimat, Procesy i Wspólnotę i ma na celu ochronę sztuki włoskiego życia (Arte di Vivere) dla przyszłych pokoleń. Nowa, limitowana i kolekcjonerska woda Bergamotto di Calabria La Spugnatura z uwielbianej linii Blue Mediterraneo to przykład, że społeczne zaangażowanie domu Acqua di Parma nie pozostaje jedynie modną, teoretyczną deklaracją.
11 lat po premierze bergamotkowej kompozycji w celebrującej letnie chwile kolekcji Blu Mediterraneo Acqua di Parma powraca do kalabryjskich gajów by dać nam wyjątkową edycję tego niezmiennie popularnego zapachu. Edycję za którą stoi historia rzemiosła, ludzkiego dotyku i pełni natury. Bergamotta di Calabria La Spugnatura stworzona została z unikalnego olejku eterycznego uzyskanego przy użyciu tradycyjnej, manualnej techniki rzemieślniczej.
To właśnie tu, w Kalabrii niewielu hodowców praktykuje nadal starą technikę gąbkowania – la spugnatura (la spugna z wł. gąbka). To prawdziwa praca ludzkich rąk i sztuka wymagająca czasu oraz zręcznych i precyzyjnych gestów. Rzemieślnik kroi każdy owoc bergamotki na dwie równe połówki za pomocą ostrego noża. Następnie przy użyciu specjalnej łyżki cavatore oddziela skórę od soczystej miazgi. Bezpośrednio po tym zabiegu skórki bergamotki są ręcznie wcierane w morskie gąbki, które w ten sposób wchłaniają całą aromatyczną esencję. W końcowej fazie precyzyjnymi ruchami wyciska się gąbki pełne olejku eterycznego do pojemnika z terakoty by zebrać ten cenny i wonny eliksir.
Ograniczenia produkcji, a tym samym wyjątkowość esencji, zależą tu wyłącznie od ludzkiej siły. Dwóm rzemieślnikom udaje się wyekstrahować od 75 do 100kg owoców w ciągu godziny, a do uzyskania 1kg olejku potrzeba co najmniej 200kg owoców. W ciągu jednego dnia mozolnej pracy pozyskuje się około 4 kg olejku. Plastyczna i miękka gąbka w kontakcie ze skórką zachowuje wszystkie aspekty owocu i to właśnie ten wyjątkowy materiał ekstrakcji wyróżnia Bergamotto di Calabria la Spugnatura. Jej kompozycja – choć nadal utrzymana w rześko cytrusowym klimacie – różni się od klasyka z 2010 roku detalami. Już od pierwszej chwili po rozpyleniu zapach uderza swoją naturalnością i momentalnie przenosi do bergamotkowego gaju. Wdychając nuty otwarcia czujemy dosłownie pocieraną pod palcami grubą, zielonożółtą skórkę tego niejadalnego, ale jakże aromatycznego owocu. Serce zapachu zaaranżowano tak, aby każdy składnik podkreślał różne tonacje tytułowej bohaterki. Mandarynka i gorzka pomarańcza podkreślają soczyste i owocowe tony, podczas gdy grejpfrut akcentuje delikatną cierpkość. Zielono-warzywne nuty feruli (roślina z rodziny selerowatych) ujawnia mineralne tonacje, a kwiatowe ślady geranium wnoszą niedopowiedzianą słodycz. Całość utrwala w bazie drewno cedrowe.
Tę wyjątkową odę do wszechobecnej w perfumach nuty podano w kusząco unikalny sposób. Po raz pierwszy Acqua di Parma stworzyła porcelanowy flakon, będący cenną odmianą ceramiki. Piękne dzieło sztuki, które wyróżnia się intensywnym niebieskim kolorem uzyskanym przez dodanie kobaltu. Flakon ten jest wyrobem rzemieślniczym, który w całości charakteryzuje się ponownym wykorzystaniem wody i materiałów odpadowych zgodnie z zasadami gospodarki o obiegu zamkniętym, oprócz naturalnych składników, z których został wykonany. Proces rozpoczyna się od wyprodukowania formy gipsowej, do której mieszanka porcelany jest wlewana ręcznie, przyjmując kultowy kształt klasycznych flakonów Acqua di Parma. Forma jest kilkakrotnie obracana, aby upewnić się, że mieszanka przylega do boków, a następnie odwracana do góry nogami. W tym momencie flakon pozostawia się do wyschnięcia na 30-40 minut przed wyjęciem z formy w postaci stałej. Następnie rzemieślnik udoskonala flakony precyzyjnie usuwając minimalne niedoskonałości, tak aby uzyskać równą, gładką w dotyku powierzchnię. Kolejnym etapem jest zanurzenie w glazurowej kąpieli i umieszczenie w piecu na 8 godzin. Flakon po tym czasie nabiera głębokiego odcienia z błyszczącym wykończeniem. W ostatniej fazie każdy flakon pokrywany jest indywidualnie złoto-białym bergamotkowym wzorem. Klasyczne, niebieskie opakowanie zewnętrzne – tzw. hat box – ozdobiono złotą pieczęcią z herbem marki i napisem: Limited Edition * La Spugnatura.
Wspaniały kolekcjonerski przedmiot składający hołd pracy ludzkich rąk, rzemieślniczemu talentowi i cudownym aromatom natury. Bergamotka może i występuje w 99% wszystkich perfum, ale tu nie tylko otwiera drzwi innym nutom, ale niepodzielnie rządzi! Naturalnie, esencjonalnie, stymulująco, soczyście i nad podziw długo, jak na letni zapach hesperydowy.
Zapach: Acqua di Parma, Bergamotto di Calabria La Spugnatura
Premiera: 2021
Rodzina: cytrusowa
Nuty: bergamotka kalabryjska, gorzka pomarańcza, mandarynka, grejpfrut, ferula, geranium, cedr
Trwałość i projekcja: dobre
Dostępność: limitowana edycja, woda toaletowa 100ml w Sephora oraz wybranych perfumeriach stacjonarnych